quinta-feira, 26 de maio de 2011

Pela Galicia, O Ribeiro



por João Rosé
 Quarta-feira, 25 de Maio de 2011 às 17:14



Confesso a minha ignorância dos vinhos galegos, tirantes algunos de Rías Baixas, y pouquíssimos das 4 outras DOs, Monterei, O Ribeiro, Ribeira Sacra e Valdeorras. 
Ignorância tanto mais grave quanto gosto do que conheço e está aqui ao lado, fácil acesso e (relativamente) em conta.

Maria Fechoría a descobrirnos la Galicia

Em boa hora (no, eso no es enhorabuena :) a distribuidora María Fechoría | Bos viños (mariafechoria.com) resolveu dar uma ajuda a tipos como eu com o Galicia On The Road. A descoberta dessas 5 DOs ao longo de outros tantos fins-de-semana. 
Em Maio foi a vez de O Ribeiro, tive a sorte de poder participar em parte do programa.

O Ribeiro

"A historia do viño neste pais, descoñecida para a maioría, situaba ao viño de Ribadavia coma o máis caro de toda Europa, era un auténtico sino de poder e de riqueza, o que convertía a Galicia nunha potencia económica. Esto era tan evidente, a súa calidade e a riqueza que proporcionaba, que o concello de Ribadavia viuse na obriga de elaborar o Foro de Ribadaviaen 1579, unha especie de código regulador que ven sendo o antecedente máis antigo das actuais denominacións de orixe, para evitar prácticas que reduciran a súa calidade e preservar desta maneira a súa identidade fronte aos imitadores. Daquela so no Ribeiro había máis de vintecinco adegas, poucos séculos máis adiante xa estariamos falando de noventa e de cento cinco lagares, ademais en Gomariz conservase unha adega de hai novecentos anos, seguramente a máis antiga da península."
António Portela, el 7 de maio del 2011 en viticulturista.blogaliza.org.

(mostly data do consejo regulador)
A DO tem cerca de 3'000 ha, 6'000 viticultores, 80 viticultores-engarrafadores e 30 adegas, o vinho produzido daria para 1 milhão de caixas de branco e 150 mil de tinto.

Treixadura e Sousón

Cultivam-se muitas castas autóctonas, e parece não haver grande interesse nas foráneas (pelo menos assim pensam as pessoas que conheci).
Brancas: Treixadura (a variedade branca raíña do viñedo do Ribeiro), Torrontés, Lado, Godello, Loureira, Albariño e Palomino (originária de Jerez, foi introduzida nos anos início do séc XX, depois da filoxera, numa época em que os vinhos d'O Ribeiro estavam em decadência, atualmente em regressão).
Tintas: Sousón (unha das variedades tintas autóctonas en auxe n'O Ribeiro), Brancellao, Caiño longo, Ferrón (ou Ferrol), Mencía e Alicante Bouschet (conhecida na região como Garnacha tintorera, introdução n'O Ribeiro como Palomino, pouco compatible co clima, actualmente está en proceso de eliminación).

Coto de Gomariz

Visitamos Coto de Gomariz (viñedos e adega) com el enólogo Xose Lois Sebio, con unhos viñedos impressionantes, viticultura sustentável a tender (sempre que posible) para biodinâmica, adega moderna e grande. 
Provamos Coto de Gomariz Colheita Seleccionada '10 (de vellas viñas) e vários tintos, todo em barrica.
O Xose Lois hace sus proprios viños, ainda não estão no mercado, o tinto con uvas de Coto de Gomariz (provado, bueno) e o blanco en parcería con Bernardo Estévez (es el mismo viño que o Issué).
Vinhos equilibrados (um pouco de madeira a mais, de momento), com frescura.

Como referência, não visitei Luis Anxo Rodríguez (Viña de Martín e A Torna dos Pasás) nem Manuel Formigo (FincaTeira, TeiraX e Tostado de Teira), nem os viñedos de Casal de Arnán (solo los al redor de la bodega y turismo rural).

Casal de Arnán - turismo rural, restaurante e bodega

Do Coto de Gomariz nos fomos a Casal de Arnán, la unica adega d'O Ribeiro que tamén tiene restaurante e turismo rural, de la familia González Vázquez. Aqui catamos diversos viños, ceamos e pernoitamos.

Los vinhos catados foram de Casal de Arnán (barrica '10, barrica con refresco '10, Albariño [de Banga] '10, blanco sobre lias '08, barrica '08, tinto '10, muestra feito com Touriga Nacional, Carabuñeira, Sousón, Brancellao e Ferrol), Manuel Formigo (TeiraX blanco '06 e Tostado de Teira), Terra do Castelo (Godello '10), Herdeiros de Jesús Freijido (Agás do Tempo '10, feito pelo Felicisimo Pereira que é tamén o enólogo de Casal de Arnán e Ramón Losada, este na Ribeira Sacra), Bernardo Estévez (issué '09 e '10, Bernardo Estévez viticultor, Xose Lois enólogo).

Casal de Arnán e Terra do Castelo

Agás do Tempo, issué (Bernardo Estévez e Xose Lois Sebio), Tostado de Teira (Manuel Formigo)

Um pouco como no Coto de Gomariz, vinhos equilibrados e com frescura, alguma madeira a mais nos que fermentaram ou estiveram ou estão em barricas. Gostei particularmente do issué 2009.

cena Casal de Arnán
Boa comida tradicional, donde o produto es lo mas importante (quizá devia ter comido os pollos "criados pola miña mãe" disse-me o Xosé González). Falta-me una foto del buffet de postres que acompanhó el Tostado de Teira.
Habitaciones confortáveis, para una belle dormita :D

Casal de Arnán, por la noche

El domingo fomos a visitar dos bodegas. Y havía una comida donde no fomos.

Lagar de Merens e rio Miño
El Lagar de Merens, de José Meréns, em A Arnoia, bodega de colleiteiro con producción propia de 3.5 ha de viñedo. Los suelos son de base granítica con textura francoarenosa y profundidad media de 70 - 100 cm. Localizados en laderas de cierta pendiente salvada por socalcos, las variedades utilizadas son las autóctonas del Ribeiro. Blancas: Treixadura, Godello, Torrontés, Loureira y Lado. Tintas: Caiño Longo, Caiño Redondo, Souson, Brancellao y Ferrón.


Faz 3 viños: Lagar do Merens, fermentado em cuba, alguns meses sobre as lias finas; Lagar do Merens barrica, que começa a fermentar em cuba e termina em barrica, com battonage até ao engarrafamento; 30 Copelos, fermentado e malo em barrica + borras finas até ser engarrafado.
Provamos o Lagar de Merens barrica '09, bem (sempre 1 toquezinho de madera), Lagar de Meners '10 prejudicado pelo sulfuroso, mineral, fresco; 30 Copelos '09 boa fruta, fresco, bom final;

   30 Copelos - la métrica gallega

Uma pequena nota sobre Cavadura (400 m2) o que um homem cava num dia, Copelo (21 m2) nadie me soube explicar a orixe. Humm, adiante, no caso do 30 Copelos os 630 m2 correspondem à parcela que consideram mais importante para o vinho.

postes de xisto n'O Ribeiro, Eloi Lorenzo
Eloi Lorenzo, médico rural que "dedicó el máximo esfuerzo en llevar la medicina a quien la pudiera necesitar, así como ayuda y consejo a la numerosa población que habitaba en las cientos de aldeas de la zona, que recorría con su caballo a través de los montes Galegos." Fue el bisavô de Javier Monsalve que es el colleteiro da adega que leva su nombre, com viñedos e adega em A Ponte, Arnoia. Um jovem a dar os primeiros passos com boa vontade em preservar e aprimorar um património antigo. N'A Ponte é impressionante o número de casas abandonadas.
Provamos o Eloi Lorenzo '08, bem e o '09 que teve refermentação na garrafa e está desinteressante.
Os viñedos são mais precisamente no vale de S. Vicente, onde é vizinho do Bernardo Estévez.

Bernardo Estévez, bellos viñedos no vale de S. Vicente

E assim foi. Em menos de 24 horas, cual Easy Rider de la poda :D, se aprendió algo d'O Ribeiro.

Deixo aqui o programa para as próximas visitas programadas por María Fechoría | Bos viños:
1) O Ribeiro --------- 21 y 22 mayo (yep, esta ya fue :)
2) Ribeira Sacra -- 25 y 26 junio
3) Valdeorras ------ 16 y 17 julio
4) Rías Baixas ----- 20 y 21 agosto
5) Monterrei -------- 17 y 18 septiembre 


y ya me voy con unas linhas de António Portela:
...
viviu o ciclo dos bagos vellos,
esquecidos nalgunha ladeira perdida
coidados por mans que vivian os ritmos da natureza…

gracias a todos y especialmente a Jorge Vila de María Fechoría | Bos viños

Jorge Vila de María Fechoría | Bos viños

1 comentário:

Jorge Vila (María Fechoría) disse...

Fermosa descripción Joao!
Alegrámonos moito de que desfrutases coa visita!
Moitas gracias pola túa amabilidade, polas palabras que nos adicas e polo estupendo LBV!
Moi pronto estaremos de visita no Douro!

 
eXTReMe Tracker